Tisztázzuk le!

Tévhitek és Tények

Sajnos tapasztalataink alapján, sok butaság terjeng ma Magyarországon a napelemes és egyéb energetikai rendszerekről. Ezért szeretnék, ha Ön tisztán látna.

Poly- vs. Mono kristályos napelem

A kristályos technológiájú napelemek a legrégebben használt, legkiforrottabb és a legelterjedtebbnek számítanak, az 1950-es évek eleje óta tömeggyártásban gyártják.

Nagy tisztaságú szilícium cellákból állnak. Gyártási technológiája alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat.

A különbség: a szilícium előállításában van. Lényegében a Poly kristályos napelemek, a Mono kristályos napelemek hulladékjából vannak újrafelhasználva.

  • A monokristályos szilíciumot henger alakúra húzzák elektromos térben, azért hogy egy tömbben dermedjen meg (ezért a neve: mono, azaz "egy" kristályos)
  • A polikristályos szilíciumot öntik, így több kristályban dermed meg a szilícium (ezért a neve: poly, azaz "több" kristályos). Amikor legvágják a mono kristály széleit, a levágott darabokat újra felhasználják a Poly kristály gyártásához!

A polykristályos cella négyzet alakú - A monokristályos cella nyolcszög alakú.

Melyik a "jobb"?

Röviden: Magyarországon nagyjából mindegy (volt idáig) melyiket választja az ember.

VISZONT!!!

A mai globális felmelegedés mellett, sokkal inkább a mono kristályos panelek kerülnek ki győztesen.

Ezen kívül pedig a Poly kristályos napelemek 15 év múlva rohamosan elkezdenek romlani, mivel sok kis kristályból állnak. Ezért nagy kérdés a jövőben, hogy mi fog történni ezekkel a termékekkel, hiszen a gyártók továbbra is 20 éves garanciákat nyújtanak rájuk.

Sokan azért forgalmazzák a Poly kristályos verziót, mert olcsó


Ezért IS az a mi monttónk, hogy:

Hisszük, hogy az olcsó a végén drágább lesz!


A gyártási eljáráson kívül a csak nagyon kevés és kismértékű különbség van. Hiszen végülis mindkét esetben ugyanaz a szilícium rétegről beszélünk.

Néhány különbség: forró égövben a monokristályos modulok kicsit jobban teljesítenek, míg északon a polykristályos modulok teljesítenek jobban.

Közép-Európában gyakorlatilag mindegy, mert ugyan akkora mennyiségű áramot lehet megtermelni velük, viszont a mai természeti változások mellett, ebben a kérdésben is a Mono kristályos jön ki győztesként!


Illetve miért ne használnád a megbízhatóbb, korszerűbb és tartósabb technológiát?.!